Az adataink tárolásának módját tekintve elmondhatjuk, hogy az IT ágazat, a technológia világának eltérő szegmensét képezi. A tároló szektor sok éven át nehéz helyzetben volt a forgó lemezek béklyójában, majd az SSD-knek köszönhetően a dolgok hirtelen felgyorsultak. Mint, ahogy az kiderült, az emberi szokások lassabban változnak, mint a technológia, és sokan még mindig az adatok régen megszokott tárolásában gondolkodnak. Az új Dell EMC PowerStore háttértároló megváltoztathatja ezt az állapotot, előkészítve az utat a legújabb trendekhez, és teljesítve az összes követelményt és feltételt, amelyeket az IT szektor jelenleg az ilyen típusú készülékeknél elvár. A múlt milyen maradványaival kell szembenézzen?

Az első paradigma, amivel foglalkozni kell, az az adathordozó típusa. Elmélkedhetünk azon, hogy pontosan meddig maradnak még velünk a forgó lemezek, de úgy tűnik, hogy napjaik már meg vannak számolva. Előbb vagy utóbb az általunk is jól ismert fényképtekercs sorsán osztoznak majd. Filmtekercseket továbbra is vehetünk – s lenyűgöző véleményeket olvashatunk a hagyományos fénykép előhívással keletkezett fényképekről, de ez nem változtat azon a tényen, hogy az egész világ már digitális eszközökön készít fotókat. A PowerStore kizárólag a NAND kapukon alapuló SSD lemezeket és az SCM (Storage Class Memory) adathordozókat támogatja, amelyek sebességben versenyre kelnek a számítógépes memóriák sebességével. A forgó merevlemezek már nem támogatottak.

A méret a lényeg. De…
Egy másik alapgondolat, amellyel szembe kell nézni: az a méret. Jelenleg az összes gyártó árlistáiban kivétel nélkül találhatóak olyan megoldások, amelyekben a tömbökben levő lemezek száma ezerben van megadva. Ez azt jelzi, hogy a tárolót abban az időszakban tervezték, amikor még a forgólemezek voltak az alapvető adathordozók. Jelenleg az eladott háttértárolók átlagos mérete az SSD-k számában mérve több tucat. Ezért az új PowerStore háttértároló rendszer, még a legnagyobb, 8 kontrolleres verziójában is “csak” 384 db SSD-t támogat. Ez azonban több, mint elegendő néhány petabájt adat kezeléséhez.

A kecske és a káposzta esete…
A központi háttértároló rendszerek használatának érdekes aspektusa, amely valójában különálló teljes cikket érdemelne, egy nagyon érdekes kérdés, amely az adathordozók fejlesztésével kapcsolatos. Nos, létrehozunk ultragyors adathordozókat, mint például az SCM memóriák, amelyeket ezután behelyezünk a tárolóba, és hozzáadunk olyan eszközöket, amelyek adatainkat továbbítják, azért, hogy az alkalmazások számára elérhetővé váljanak. Ezzel sajnos elveszítjük az ultragyors adathordozóban (SCM-ben) rejlő teljes potenciált, mivel a szállítási réteg az adatokat küldését viszonylag lassan hajtja végre. Még a leggyorsabb SAN / LAN kapcsolók is hozzáadnak a rendszerhez olyan késleltetéseket, amelyek nem feltétlenül befolyásolták a forgó lemezes tárolók teljesítményét, de az SCM adathordozók esetében annál inkább kritikusak lehetnek. Mi lenne, ha a közvetítői réteg kihagyásával az alkalmazást közvetlenül a háttértároló rendszeren futtatnánk? Anélkül, hogy lemondanánk a központi háttértároló alapfunkciójáról, és továbbra is megoszthatjuk az erőforrásokat más szerverek egyéb alkalmazásaival is? Úgy, hogy a kecske is jól lakjon, és a káposzta is megmaradjon. Pont így működik az AppsON funkció. Mostantól az alacsony késleltetés szempontjából kritikus alkalmazások közvetlenül a háttértárolón is futtathatók, de emellett a rendszer továbbra is képes megosztani az adatokat más szerverekkel.

Hogyan lépjünk ki az adatmigrálás ördögi köréből?
Nagyon fontos újdonság a közepes és nagyobb vállalatok számára a PowerStore rendszerek adatmigrációs filozófiája. A nagy szervezetek alapvetően a végtelen költségvetési tervezés, beszerzés, végrehajtás és az adatok migrációjának állandó folyamatában vannak. Amennyiben, mint ahogy egy nagyobb vállalatnál megszokott, több központi háttértároló rendszer létezik, ezek a folyamatok átfedésben vannak, és egy ördögi kört hoznak létre, ahonnan nehéz kiszabadulni. Ez a jelenség folyamatosan, ugyanakkor a jelentésekben alig láthatóan, felemészti az informatikai osztályok költségvetését. Az új PowerStore háttértároló megpróbálja leküzdeni ezt a problémát. Az “anytime upgrade” (bármikor megvalósítható frissítés) funkciónak köszönhetően ezek a folyamatok minimálisra csökkenthetők. Különösen a megvalósítás és az adatok áttelepítése, amelyek sokkal egyszerűbben és könnyebben végrehajthatóak. Úgy tervezték és valósították meg a procedúrát, hogy a vállalat terheit és felelősségét minimálisra csökkentsék, és a migráció természetes és átlátható jelenség legyen.

Képzeld el, hogy MINDIG a legújabb autód van
Egy új jelenség, amely messze túlmutat az IT iparon, az a tendencia, hogy vágyódunk az újdonságok iránt. Manapság természetesnek tűnik számunkra, hogy az autóipari vállalatok évente kétszer autók új verzióit adják ki, és a személyes elektronika gyártói, például okostelefonok vagy intelligens órák, új modelleket vezetnek be a piacra évente akár többször is. Mi, emberek, gyorsan ráununk még a legjobb, legstabilabb és legkidolgozottabb termékekre is.

A központi háttértároló rendszer egy olyan eszköz, amelyben az architektúrát, miután kifejlesztették és implementálták, nehezen lehet megváltoztatni. Igazából könnyebb valami újat kitalálni, mint valamit régit feljavítani. Ez nagy nyomást helyez mind a beszállítókra, mind a megoldásokat megvásárló cégekre. Amikor új autót vásárolunk, annak „megvalósítása” azt jelenti, hogy egyszerűen kihajtunk az új autóval a szalonból. A háttértároló rendszerek esetében ez már nem olyan egyszerű.  Egy új tároló messzemenő változásokat vonhat maga után az adatközpontunkban. Lehetséges-e olyan tároló rendszer megtervezése, amellyel nem történne meg ez a jelenség? Egy olyan architektúra, amely könnyen lehetővé teszi új funkciók megvalósítását, akár nagyon forradalmi funkciók esetében is? A megoldás a konténerek használata. Ez több annál, mint egy tipikus operációs rendszer és egy klasszikus Hypervisor. Éppen a konténerizáció segítségével valósult meg a tároló operációs rendszere – a PowerStoreOS. A Dell EMC ehhez nagy reményeket fűz. A modern moduláris felépítésének köszönhetően a tároló nagy mértékben növeli a stabilitást, mivel egy olyan hiba, amely régen megingatta a teljes tároló stabilitását, ma egyszerűen csak egy konténert indít újra, anélkül, hogy befolyásolná az alkalmazást a gyártási környezetben. Az új, nagyon forradalmi funkciók is egyszerűen új konténerként valósíthatóak meg.

A PowerStore háttértároló innovatív képessége nem ér véget a fent leírt lehetőségekkel. sokkal több, kisebb jelentőségű fejlesztések is elérhetőek, mint például a szoros integráció az alkalmazás-ökoszisztémával és a Hypervisorokkal vagy az adattömörítés innovatív megközelítése.  Szintén figyelemre méltó a több kontrolleres háttértároló klaszterek felépítésének megközelítése is.