2020 május elején került sor a Dell EMC PowerStore tárolók hivatalos bemutatójára. Az alábbi cikk célja a műszaki felépítés és a funkciók részletesebb bemutatása.

A Dell EMC nagy tapasztalattal rendelkezik a Midrange kategóriájú háttértárolók szegmensében. Az EMC (Clariion, VNX, Unity) és a Dell (SC – Compellent, Equalogic) tárolók több százezres nagyságrendben keltek el, amelyek már több tízmilliárd üzemórán vannak túl. Egy ilyen gazdag örökség ellenére, a modern alkalmazások, a feltörekvő új technológiák és a piacformáló trendek kihívásaival szembesülve, a Dell és az EMC csapatai úgy döntöttek, hogy egy teljesen új platformot hoznak létre.

Először nézzük meg a hardver felépítését. A Dell EMC PowerStore hardver teljes redundanciát biztosít – legalább két, Active-Active módban működő kontrollerből áll, melyek ugyanazon erőforrásokhoz férnek hozzá. A tápegységek és más alkatrészek, mint például a rendszer M.2 SSD meghajtói, az NVRAM lemeze is mind redundánsak. A PowerStore, amely egy All-Flash típusú tároló, nem támogatja a klasszikus forgó lemezeket, amelyek a primary storage megoldásoknál lassan, de biztosan átadják a helyüket az SSD meghajtóknak. A SAS standard szabvány szintén fokozatosan feledésbe merül, ezért az új Dell EMC megoldás az NVMe megoldáson alapszik, lehetővé téve, hogy teljes mértékben kihasználhassa a flash meghajtók sebességét és alacsony késleltetési idejét. És ha a “normál” NVMe SSD-k (3D-NAND) teljesítménye nem lenne elég, akkor akár választható NVMe SCM (Storage Class Memory) meghajtókkal is, amelyek a DRAM memóriához hasonló teljesítményt nyújtanak.

A támogatott lemezek listája a következő:

 • NVMe SSD – 1.92 TB és 15.36 TB között
 • NVMe SCM – 375GB, 750GB
 • NVMe NVRAM – 8GB (2 vagy 4 darab write cache card)
 • SAS Flash – 1.92 TB és 7.68TB között (csak a bővítődobozokban elérhető)

Az NVMe használata nyilvánvalóan nagyobb teljesítményt (több IOPS) és alacsonyabb késleltetést eredményez. Annak érdekében, hogy az NVMe technológia a lehető legszélesebb körben is elérhetővé váljon (valamint megfizethetővé), a tároló kikapcsolhatatlan adattömörítési és deduplikációs algoritmusokat használ.  A Dell Technologies garantálja az adatok legalább 4:1 arányú tömörítését, de ez sok esetben akár ennél is magasabb lesz. A lemezek titkosítására a tároló FIPS 140-2 kompatibilis SED SSD meghajtókat használ. A csatlakozást a 25 GbE és/vagy a 32 Gb FC portok biztosítják, az NVMe over Fabrics támogatás egy jövőbeli firmware verzióban fog megjelenni.

A PowerStore egy nagyon rugalmas storage, amely támogatja a blokk és a fájl szintű adatelérést is. A funkció használatához nincs szüksége további hardverre NAS fejek formájában. Nincs szükségünk további licencekre sem – minden funkcióhoz tartozó összes licencet az ár tartalmazza. Az erőforrásokhoz való hozzáférés módjai a következők:

 • Blokk (iSCSI, FC)
 • Fájl (NFS, SMB, FTP, SFTP)
 • vVol
 • Persistent Storage a konténerek számára (köszönhetően a CSI plugin-nek)

A tároló rugalmassága szintén látható a megoldás méretezési képességeiben

 • A kapacitás növelése lemezek (akár 1 darab) vagy polcok (ún. Scale Up) hozzáadásával.
 • A hatékonyság és a kapacitás növelése további storage-ok hozzáadásával, létrehozva egy klasztert (ún. Scale Out)
 • Leválaszthat tárolókat a meglévő klaszterből és új különálló tárolórendszert hozhat létre (ún. Scale Down)

Klaszteres megoldás esetén az egészet egyetlen tárolóként kezelik egy HTML5-alapú felület segítségével. Az intelligens rendszer, amely a storage használatához igazodik, megvizsgálja az erőforrások felhasználását, az előrejelzéseket és a munkaterhelés típusát és jellemzőit, amelynek köszönhetően képes javaslatot tenni arra, hogy hol helyezze el az új és a meglévő LUN-okat vagy a virtuális NAS-okat. Ennek eredményeként a rendszergazda általános munkáit a minimálisra csökkenthetik és segít megtalálni az optimális elosztást.

Ezeken felül, ha a proaktív támogatás mellett döntünk és a tároló használatára vonatkozó időszakos adatokat megosztjuk Dell EMC ügyfélszolgálatával, akkor a Cloud IQ alkalmazás segítségével mélyebben és akár évekre visszamenőleg is elemezhetjük az adott tárolónk állapotát. Ez egy PC, Android és iOS rendszer számára elérhető fejlett megfigyelő és elemző platform, amely lehetővé teszi a Dell EMC eszközök ellenőrzését bárhonnan.

Magas szintű automatizálás szintén elérhető a beépülő modulok széles listájának köszönhetően:

 • Container Storage Interface – a fentebb említett beépülő modul, amely lehetővé teszi a Persistent Volumes kötetek kiosztását a Kubernetes Pod számára
 • Ansible – kész modulok, amelyek lehetővé teszik az ismétlődő műveletek automatizálását (Infrastructure-as-a-Code)
 • VMware vRealize Orchestrator beépülő modul – mint fentebb, de a vRO munkafolyamatok segítségével
 • vRealize Operations Manager (vROps) beépülő modul – a PowerStore teljesítményének, kapacitásának és elemzésének figyelése a virtuális környezettel együtt
 • Virtual Storage Integrator (VSI) – provisioning, menedzsment és felügyelet közvetlenül a vCenter- ből
 • Storage Replication Adapter (SRA) – a Site Recovery Manager használata

Maradva a szoftver témájánál érdemes megemlíteni a tároló szívét, azaz a PowerStore OS operációs rendszert. Moduláris felépítésű és Docker konténereken alapul. Ennek a megközelítésnek az előnye a megnövekedett megbízhatóság. Például az egyik modul felelős a GUI felhasználói felület komponenseiért, a másik a “data path” elemért. Az elosztott architektúrának köszönhetően ezen elemek frissítése teljesen független, és nem igényli a többi újraindítását. Hasonlóan könnyű új funkciókat hozzáadni, amelyeknek a megközelítésnek köszönhetően sokkal egyszerűbb a megvalósítása.

Itt a PowerStore két változatát kell megemlíteni. A hardver mindkét esetben azonos, a fő különbség a PowerStore OS megvalósításának módjában van.

PowerStore T:

Blokk és fájl kiszolgálásra képes, közvetlenül az eszközre telepített PowerStore OS használatával

PowerStore X:

Blokk kiszolgálásra képes, beépített hypervisorral, a PowerStore OS virtuális gépként kerül telepítésre

A hypervisor jelenlétének köszönhetően a virtuális gépeket közvetlenül a tárolóra is telepíthetjük. Az AppsOn, (ezt a nevet kapta a funkció), jól használható akár távoli telephelyek esetén, ahol az összes virtuális gépet (VM) és adatot egyetlen eszközön konszolidálhatja. A közvetlenül a storage-ra történő telepítés azon alkalmazások számára előnyös, amelyek rosszul reagálnak a SAN hálózat által hozzáadott késleltetésre. Itt egy ESXi-vel van dolgunk, így a klasszikus vMotion használatával továbbíthatunk erőforrásokat más szerverekre. Ennek köszönhetően a gépek migrációját a szerverek, a hiperkonvergált megoldások és a PowerStor között megkönnyíti.