A Dell tervezői olyan laptopot fejlesztettek ki, amely nagyteljesítményű, stílusos és könnyű. Ez az XPS 13 (9300).

Kijelző – érintőképernyős vagy hagyományos Full HD+?
A Dell XPS modellek az elsők, amelyekben InfinityEdge, azaz szinte keretnélküli kijelzők találhatók. A legújabb Dell XPS 13 (9300) modell is ilyen képernyővel rendelkezik, 16:10-es képaránnyal. Ennek a látszólag apró változásnak köszönhetően nagyobb a kijelző felülete és élethűbb a képe.

A választás érintőképernyő és hagyományos kijelző között nem könnyű.

A Full HD+ felbontású érintőképernyő kontrasztos és a színek élethű megjelenítését biztosítja: 100% sRGB tér, 78% AdobeRGB és akár 82% DCI-P3. Ez utóbbi egy viszonylag új színskála, a DCI-P3 a digitális mozivetítés szabványosított színtere. Egy ilyen tulajdonságot a mozirajongók értékelnek leginkább. A maximális fényerő 614 nit, ez a jelenleg elérhető ultrabookok esetében a legmagasabb érték. Beépített érzékelővel is rendelkezik, amely automatikusan igazítja a háttérvilágítást a körülményekhez, így a kijelző jobban kíméli a szemet.

A tükröződésmentes bevonatnak köszönhetően a hagyományos kijelző esetében is tiszta a kép nappali fényben. A színek mindig élénkek, az elérhető fényerő 500 nit.

A vásárlók tehát választhatnak

  • a Full HD+ képernyő,
  • a Full HD+ érintőképernyő és
  • a 4K UHD+felbontású érintőképernyő közül.

Mindegyik változat tükröződésmentes bevonattal rendelkezik és az érintőképernyős verziókat Corning Gorilla Glass 6 védi.

Borítás – alpesi fehér vagy platina ezüst
Az új Dell XPS 13 két színben elérhető: a platina színű külső fekete karbonszálas belsőt takar, de a modell elérhető alpesi fehér színben is, amelynek belseje ez esetben fehér szénszálas anyagból készült. Mindkét színben lenyűgöző, így nagyon nehéz választani.

Fent a kamera, nagyobb billentyűzet
Dell XPS 13 (9300) csupán pár dologban különbözik elődjétől, de köztudottan az ördög pont a részletekben rejlik.  Egyrészt a kamera (Windows Hello IR modullal együtt) a képernyő felső részébe került, így ha partnerünk szemébe nézünk, akkor sem békaperspektívából lát minket beszélgetőtársunk. A biztonságot szolgálja, hogy a biometrikus azonosítással rendelkező kamera mellett a főkapcsolóba ujjlenyomatolvasót is elhelyeztek.

Mindemellett 17 százalékkal nőtt a touchpad mérete és 9 százalékkal nagyobbak a billentyűk, és a billentyűzet kétfokozatú háttérvilágítást kapott.

Ne feledjük, hogy egy 13 colos ultrabookról beszélünk, amelynek legvastagabb része 14,8 mm, ennek ellenére nem maradtak ki a szükséges portok – beépítettek két C típusú USB csatlakozót Thunderbolt 3 támogatással (DisplayPort és Power Delivery, 4X), ezen kívül SD kártyaolvasót, illetve mikrofon és fejhallgató bemenetet is. Mindegyik modell Killer Wireless technológiával rendelkezik Wi-Fi 6-tal (Killer AX1650) és Bluetooth 5.0-val.

Az XPS 13 (9300) kis házába belefért a dupla 2,5 wattos hangszóró is (érintőképernyős verzióban a teljesítmény 2 watt). A lejátszott hang minőségéért a Dell CinemaSound 2.0 és a Waves MaxxAudio Pro alkalmazás felelős. A képernyő felső részébe pedig két darab MEMS típusú dupla mikrofon került, amely térhangzást biztosít háttérzajcsökkentéssel. Ez a megoldás tökéletes élményt biztosít a Skype-on folytatott magánbeszélgetések vagy üzleti konferenciák során egyaránt.

A multimédia a modell egyik erőssége, amelyet az alkalmazások is támogatnak. Az előbb említett CinemaSound és Waves MaxxAudio Pro a megfelelő mélyhangokkal rendelkező térhangzásért felel, a CinemaColor lehetővé teszi a sztenderdtől eltérő színprofil alkalmazását (grafikusok számára ez egy hasznos opció), a CinemaStream pedig arról gondoskodik, hogy a videó streaming prioritással rendelkezzen más feladatokhoz képest.

Teljesítmény és munkaidő
A modell teljesítményéért, konfigurációtól függően egy Intel Core i5-1035G1 processzor és egy UHD G1 grafikus processzor felel 32 végrehajtási egységgel, vagy egy Intel Core i7-1065G7, 8 GB RAM és egy erősebb iGPU (Iris Plus Graphics G7) grafikus processzor 64 végrehajtási egységgel. A hűtésről két szimmetrikusan elhelyezett észrevehetetlenül halk ventilátor gondoskodik.

Elegáns ház, meglepően alacsony súly (mi az 1,2 kg?), ritkán elérhető 16:10-es képarány, kényelmes, az előző verzióhoz képest nagyobb billentyűk, az illetéktelen hozzáférés ellen biztonsági megoldások és nagyon jó teljesítmény jellemzi a Dell XPS 13-at (9300).