Appliance, TDI vagy talán HCI? A modellek mindegyikének fontos előnyei vannak, és egyedülálló előnyöket kínálnak. Már tudjuk, hogy funkcionális és formális okokból is érdemes elgondolkodni az SAP HANA adatbázis-migráción. Próbáljuk meg most végiggondolni, hogyan is hajtsuk végre. A megoldást három modell alapján építhetjük fel.


Szerverplatform Appliance formában
Az első egy speciális szerverplatformot használ appliance formájában. Az eszköz szigorúan meghatározott RAM mennyiséggel felszerelt – amelyet a kulcsnak megfelelően választunk ki, mert ha a HANA optimálisan működik, akkor a memória mennyiségének az Intel konfigurációs diagramjaiból kell származnia, amelyek a legnagyobb teljesítmény érdekében készültek. Egy ilyen zárt és SAP tanúsítvánnyal rendelkező konfigurációt – például 1 TB RAM-mal rendelkező kétprocesszoros gépet – kiegészíthetnek a rendszerre kiszámított kapacitású merevlemezek.

Appliance modell – előnyök
Az appliance modell nagy előnye, hogy a megoldást az SAP műszaki támogatása fedi le. Függetlenül attól, hogy a biztonsági hiba, a hardver, az operációs rendszer (Red Hat vagy SUSE), vagy maga az adatbázis miatt lépett fel – mindig van egy kapcsolattartó pont, és ez az “in-memory” feldolgozási technológia gyártója. Ő felel a probléma azonosításáért és az eljárás gyors és hatékony megoldásának megkezdéséért.

A Dell EMC világszerte vezeti a szervereladásokat, széles körű tapasztalattal rendelkezik az appliance platformok felépítésében, ez a készülékek legnagyobb hatékonyságát és biztonságát, valamint a problémamentes kezelést jelenti. A gyártás a lodzi gyárban zajlik Dél-Lengyelországban, tehát a szállítási határidő a lehető legrövidebb – a megrendelést követő 5-14 nap. A appliance telepítését (SAP HANA üzembehelyezés) a Dell EMC tanácsadói vagy a Dell és az SAP által hitelesített partnerek hajtják végre, ami garantálja az üzembe helyezési folyamat helyességét.


A TDI (Tailored Datacenter Integration – Testreszabott Adatközpont Integráció) modell
A HANA második megvalósítási modellje a TDI (Tailored Datacenter Integration), amelyben az SAP – a támogatott platformok együttesén belül – lehetővé teszi a „in-memory” megoldás létrehozását az új, és az ügyfélnél már meglévő infrastruktúra felhasználásával, amelyet a kompatibilitási lista alapján választanak ki (ez a SAP HANA Hardware Directory lista). Természetesen, amennyiben a környezet többé-kevésbé a korábban megvásárolt hardverekre épül – eddig kevésbé használt szerverekre vagy háttértárra -, akkor annak olcsóbbnak kell lennie.

A TDI modell – előnyei
A TDI alapját képezheti a megoldás „nulláról” történő felépítésének is. Mivel a HANA már jó pár év óta elérhető (első nyilvános verziója 2010 novemberében jelent meg), a beszállítók megtanulták a környezet pontos méretezését és kiválasztását annak megvalósítása szempontjából. A piacon nem olyan nehéz találni a támogatott platformon történő elindításához szükséges kompetenciákkal rendelkező integrátort. A TDI részeként a nulláról létrehozott megoldás olcsóbb is lehet, mint a tanúsított appliance (bár ez nem szabályszerű).

Hátránya az SAP közvetlen támogatásnak a hiánya. A megrendelő vagy a partner, aki azt biztosította, felelős a hiba minden alkatrészében történő azonosításáért. A probléma azonosítását követően, a szerver beszállítójához, vagy a memóriatárolóhoz, az operációs rendszerhez vagy az in-memory-ban tárolt adatbázis vagy operációs rendszer-beszállítóhoz kell fordulnia.

A Dell EMC egyedi ajánlata ugyanazokat a szerver platformokat használja a TDI-hez, mint az appliance-hez, így a világon egyedüliként kínál teljes SAP / SAP HANA környezetet. Magában foglalja a Dell PowerEdge adatbázist és alkalmazáskiszolgálókat, a HANA TDI tanúsítással rendelkező megosztott mátrixokat, a kiemelkedő hatékonyságú Dell hálózati megoldásokat, valamint a biztonsági mentési és archiválási rendszerek családját. Egy ilyen összetett környezet megteremtését tervező szervezet számára nagyon fontos lesz, hogy csak a Dell EMC esetén egy infrastruktúra gyártó támogassa azt.

A tanúsított appliance platformokon és a TDI által támogatott rendszerek mellett a Dell EMC a hiperkonvergenált infrastruktúra teljesen új minőségét is kínál.

A HCI (Hyper-converged infrastructure), mint egy igazi “game changer”, azaz gyökeres változást hozó.

A HCI (Hyper-converged infrastructure) egy igazi gyökeres változást hozó, amely a hagyományos megvalósításokban elérhetetlen előnyöket hoz. A Dell hiperkonvergált rendszerei egyesítik a kiszolgálókat, a hálózati megoldásokat és a VMware virtualizációt, létrehozva egy olyan környezetet, amely könnyen megvalósítható (magán felhőn alapul), és azonnal HA (High Availability) mechanizmusokkal van felszerelve. A HCI figyelemre méltó bővítési és méretezési lehetőségeket is kínál. Például, ha egy ügyfél 1 TB memóriát állít fel a HANA-hoz, de idővel kiderül, hogy erre nincs is ilyen mértékben szüksége, akkor a kezelőkonzol csúszkáját könnyen használva csökkentheti a RAM memória mennyiségét a tényleges igényeknek megfelelően. A visszaszerzett erőforrásokat ezután felhasználhatjuk például egy alkalmazáskiszolgálón. Ez fordítva is működik – ha az 1 TB nem elegendő a HANA megvalósításához, a memória ugyanígy bővíthető. Ismét a csúszka segítségével, ha vannak szabad erőforrások, vagy újabb csomópont hozzáadásával, automatikusan integrálódik a megvalósított környezetbe.

A HCI modell – előnyei
A HCI-nek köszönhetően a rendszerek folyamatos frissítésének szükségességével kapcsolatos számos korlátozás eltűnik. Hiperkonvergált megoldásként a hagyományos környezetben fárasztó, bonyolult és karbantartási ablakokat igénylő tevékenységeket automatikusan és átlátható módon hajtják végre a felhasználók számára. A Dell EMC mint HCI szolgáltató további előnye, hogy ez a piacon az egyetlen, amely platform választékot kínál – választhat VMware, vagy Nutanix alapú megoldások között.

A VMware változat esetében érdemes megemlíteni, hogy a VxRail régóta a legjobb HCI-platformként ismert. Kétség nélkül, ez a hardvergyártó és a virtualizátor szállítója közötti szoros együttműködésnek köszönhető – mindkettő a Dell Technologies társaság családjába tartozik. Fontos szempont, hogy a hiperkonvergens platformok megvalósításában szerzett sokéves tapasztalat és a bevált gyakorlatok alapján a Dell EMC csak bevált megoldásokat használ, így az ügyfelek nem tekinthetők az új technológia tesztelőinek.