dell-datacenter-datastorage-data

A Dell Technologies mérnöke, Horváth Kálmán az előző cikkünkben már válaszolt a tárolói trendekkel kapcsolatos kérdéseinkre és beszélgettünk a strukturálatlan adatokról. Most a strukturált adatok tárolásával kapcsolatos kérdésekkel folytatjuk.

Horváth Kálmán, Dell Technologies

Kérdés: Mik a legfontosabb tapasztalatok a strukturált adatok tárolását illetően? Mit hoz a jövő?
Horváth Kálmán: Ahogy a meglévő rendszereken nő a terhelés, az adattárolás szempontjából is szükség van innovációra. 2021-ben már olyan algoritmusok segítik a folyamatosan növekvő mennyiségű adat tárolását, amelyekkel a meglévő adatainkat kisebb területen, kisebb fizikai kapacitás mellett tudjuk tárolni. Különböző deduplikációs és tömörítő algoritmusok segíthetnek ebben a feladatban. Ha valakinek 100 TB adatot kell például tárolnia, akkor nem mindegy, hogy 25 TB-on, 50 TB-on, vagy 100 TB-on tárolja, más szóval, nem mindegy mekkora kapacitást vásárol.  Az előbb említett adatredukciós eljárások költséghatékony megoldást nyújtanak ebben az esetben. A legfontosabb, hogy ne menjen az adattárolás a teljesítmény rovására. Amelyik gyártó hatékonyabb, az üzleti előnyhöz jut. A tavaly megjelent Dell PowerStore tárolók segítségével 4:1 data reduction rate-et garantálunk az ügyfélnek. Vagyis 100 TB-nyi adatot 25 TB kapacitáson tud eltárolni. Ha mégsem ez az arány, hanem a partner azt tapasztalja, hogy 25 TB kapacitáson csak 75 TB-ot tud tárolni, akkor a Dell Technologies a vásárolt kapacitás akár 50 százalékával kárpótolja az ügyfelet.

Kérdés: Magyarországon már élnek az ügyfelek az adattömörítés lehetőségével?
Horváth Kálmán: Fontos megmutatnunk a partnereinknek és az ügyfeleinknek, hogy a PowerStore valóban képes a 4:1-es adatredukcióra. Magyarországon is használják már ügyfelek ezt a megoldást, és rengeteg demót tartottunk már ezzel a technológiával kapcsolatban. A tapasztalatunk az, hogy még akár nagyobb mértékű adatredukcióra is képes a megoldás. Azonban azt le kell szögezni, hogy vannak olyan típusú adatok, amelyekkel már a PowerStore sem tud mit kezdeni. Tipikusan ilyenek a nagy médiafájlok, amelyek már eleve olyan nagy és hatékony kompresszióval lettek tömörítve, olyan kódolással, amit már nem tud az algoritmus továbbpréselni, illetve a host oldalon titkosított fájlok is ilyenek.

Kérdés: Az adatbázisok mennyire hatékonyan tömöríthetők?
Horváth Kálmán: Erről külföldi tesztek alapján tudok nyilatkozni. SAP HANA adatbázis alatt több, mint 5 az 1-hez volt a PowerStore data reduction rate-je, SQL esetében pedig több mint 6 az 1-hez. De természetesen ez is nagyban függ a tárolt adatok típusától. Van olyan ügyfelünk, aki blobokat (bináris nagyobjektumokat) tárol, PDF-eket relációs adatbáziskezelőben. Értelemszerűen ott nem lesz hatékony a PowerStore, mert a PDF is egy bináris, kevésbe kompresszálható, nagy adattípus. De egy átlagos adatközpontban, egy átlag cég terheléseit nézve, működik a 4:1 arány. Így a cégeknek elég a logikai kapacitás töredékét megvásárolni. Mindezt úgy, hogy a PowerStore egy all-flash termék, tehát csak SSD-ket (Solid State Drives) lehet beletenni, azaz a teljesítmény tekintetében sem kell kompromisszumot kötni.

Kérdés: Mivel lehet biztosítani az ügyfelet, hogy hatékonyan tudja majd használni a PowerStore-t? Azaz, biztos, hogy olyan adatai vannak, amelyeket még lehet kompresszálni?
Horváth Kálmán: A Dell Technologies nem kér be adatokat az ügyfelektől, nem szükséges előzetes vizsgálatot végezni az ügyfél adatain. Van egy rövid, kétoldalas dokumentáció, amiben tájékoztatjuk az ügyfeleket, hogy mely fájlokat nem lehet kompresszálni. Mi azt szoktuk mondani, hogy 4:1 arányt biztosít az eszköz. Ha nem ezt tapasztalják, akkor szakembereink az ügyféllel konzultálva megvizsgálják, hogy mi lehet az oka, ha nem működik a 4:1-es DRR. Ha egy ügyfélnek a 100 TB-ból 10 TB hostoldalon titkosítottak a fájljai, akkor nem a 100 TB-ban vizsgáljuk meg a 4:1-es arányt, hanem a 90 TB-ban. A Dell Technologies feladata, hogy megfelelő konzultációt nyújtson az ügyfélnek. Ha az ügyfél szeretne egy gyors all-flash tárolót használni, ami nagyon jó data reduction rate-et képes produkálni, akkor a PowerStore jó irány. Ha a konzultáció során azt az információt kapjuk az ügyféltől, hogy sok a bináris, illetve audio- és videofájlja, akkor viszont egy unstructured data storage lesz a megfelelő választás, ilyen a PowerScale vagy az ECS.

A tárolókról szóló cikksorozatunk a jövő héten folytatjuk, amikor is a tárolást segítő tényezőkről esik majd szó. Addig is, ha kérdése merülne fel a témában, forduljon hozzánk üzenetben!