Andra Keay a Silicon Valley Robotics ügyvezető igazgatója, amely egy nonprofit szervezet, ami támogatja az innovációt és a robottechnika kereskedelmét, valamint a Robot Launch nemzetközi induló versenyének alapítója. Vele beszélgettünk téves elméletekről, amelyek szerint a robotok hamarosan helyettesíthetnek bennünket munkahelyeken; a robotika fejlesztésének kilátásai és akadályai; 1., 2. és 3. generációs robotok; a robotok etikai oldala és autonómiája.

 


A robotok minden lehetséges területen helyettesíthetik az embereket, ahogy azt Oxford és Yale tudósai jósolják?
Ez az információ teljesen valótlan. Ha részletesebben megvizsgáljuk kutatásuk módszertanát, láthatjuk, hogy a tudósok csak hivatkoznak a tényekre. Ezekben az előrejelzésekben súlyos hibákra jutottak. Például Carl Benedikt és Michael A. Osborne, az Oxfordi Egyetem kutatói felhasználták a Munkaügyi Statisztikai Hivatal adatait arról, hogy milyen készségeket, és mekkora intelligenciát és képzést igényel egy adott munkahely. Nem igazán kérdeztek rá arra, hogy egy robot képes-e elvégezni azt a munkát. Tehát számos hibát találhatunk, amibe beleköthetünk kutatásuk eredményeiben. Például az a feltételezés, hogy 98 százalék esély van arra, hogy a robotok helyettesíthetnek minden… modellt!

Az emberek összekeverik a robotokat a chatbotokkal, a mesterséges intelligenciával, valamint a nagyvállalatok számítógépesítésével és automatizálásával. A fizikai robot nem lesz képes telemarketinget folytatni. De egy chatbot már igen. Nagyon rossz véleményünk van a robotokról, pedig nem lopják el a munkahelyünket. Valójában a robotok sok olyan munkahelyet hoznak létre, „régit” és „újat” is, amelyek korábban nem léteztek. Ilyen szakma például a Robot Wrangler. Ez a személy, aki raktárakban vagy utcákon elhelyezett robotokkal foglalkozik. Mivel a robotok fizikai termékek – és sokkal drágábbak, mint egy alkalmazás – végrehajtásuk időtartama hosszabb lesz, mint az okostelefonok vagy a Web 2.0 webhelyek korszakában. Ez nagyon sok időt fog adni nekünk az új munkahelyek létrehozására és az üzletvitel megváltoztatására.

Hogyan is néz ki a robotika piaca manapság? Milyen lehetőségek vannak annak fejlesztésére?
Jelenleg nagyrészt azt követjük, amit Robotica 1.0-nek hívok. Ezek alapvetően piszkos, veszélyes és UNALMAS robotok, amelyek gyárakban dolgoznak. Olyan gyártósorokon dolgoznak, ahol fogyasztói elektronikát szerelnek össze, autókat hegesztenek össze, megolvasztott fémeket tartanak, ásványi anyagokat nyernek a talajból, tehenek fejnek vagy olyan feladatokat hajtanak végre, amik nagy pontosságot igényelnek. Ezek a robotok már 50 éve léteznek, és azóta nem sokat változtak. Iparként a robotika évente mintegy 40 milliárd dollárt ér, ha belefoglaljuk a downstream szoftvereket és szolgáltatásokat is.

A Robotika 2.0 új robotokat jelent egy új iparág számára. Kisebbek, olcsóbbak, mozgékonyabbak és gyorsabbak, és képesek társadalmi interakcióra vagy az emberek körül biztonságosan működni. Viszont még mindig nem teljesen ismert, hogy mekkora összköltségük lesz. Folyamatosan ellenőrizzük, hogy mi működik, és mit érdemes továbbfejleszteni. Valóban szükségünk van egy robotra a pizza kiszállításához? Bizonyára szükségünk van további mezőgazdasági munkásokra, de képesek-e a robotok gazdálkodói munkát elvégezni?

Melyek a legnagyobb nehézségek, amelyeket kell leküzdeni a robotfejlesztés során?
A költségek továbbra is hatalmas akadályt jelentenek a robotok fejlesztése és megvalósítása szempontjából. Minden, ami motorral rendelkezik, drága, és minden robotnak átlagosan egy motorra van szüksége minden mozgáshoz, az úgynevezett a szabadsági fokhoz, amivel rendelkezik. Minél többet képes megtenni egy robot, annál drágábbá válik. Ráadásul emiatt nagyobb és nehezebb lesz, és ha a robot valós árut szállít a világ minden tájáról, akkor nagyobbnak és nehezebbnek is kell lennie, ami megnehezíti a biztonság kérdését is. Ugyanakkor a robotok még mindig nagyon, nagyon buták. Közben minél nagyobb a robot, annál nagyobb az elvárásunk az intelligenciát tekintve.

Mi a mesterséges intelligencia megoldásainak szerepe a robotika fejlesztésében?
A mesterséges intelligencia eredményei együtt járnak a robotika eredményeivel. A legjelentősebb felhasználásuk az alkalmazások a navigációban, az útvonaltervezésben és az akadályok elkerülésében, valamint a manipulációban, az elemek azonosításában és mozgatásában rejlik. A társadalmi interakciókhoz mindent elvárunk a mesterséges intelligenciától – az arcfelismeréstől a gördülékeny nyelvhasználaton át a kontextualizálásig.
És ezek a felhasználási esetek sokkal jobban együttműködnek az eszközbe beprogramozott mesterséges intelligenciával, vagy az ún éltechnológiákkal – Edge Computing, amikor az információkat a felhőbe továbbítják.

A Masters & Robots 2018 bemutatón a Robots 2.0 témáról beszélgettek. Milyen társadalmi és pénzügyi hatásaik vannak?
Csak most kezdjük észrevenni pénzügyi és társadalmi hatásaikat. Tehát még mindig sok a találgatás. Személy szerint hiszem, hogy képesek leszünk majd használni a robotikát az ipar hatékonyságának fokozására. A termelékenység valódi növekedését a legutóbbi ipari forradalom óta nem láttak. Ez különösen igaz a mezőgazdaságra, ahol minden munkaerőt elveszítünk, és a világnak még mindig kétszer annyi élelmet kell előállítania. Nincs több termékeny talaj a környezetünkben és nem akarunk vegyi anyagokat használni és pazarolni a vizet. A robotikával együtt megteremtjük a bőség kultúráját, extra tőkével és extra szabadidővel, tehát a fogyasztás növekedését látom
és nagyobb hangsúlyt kapnak a testreszabás, a tapasztalat, az ökológiai és a „természetes” termékek.

A robotok 1.0 piszkosak, unalmasak, veszélyesek és buták voltak. A robotok 2.0 okosak, biztonságosak, barátságosak és segítőkészek. Milyenek lesznek a robotok 3.0?
Még nincs megfelelő terminológiánk, de látom, hogy a Robotok 3.0 néhány szempontjai már megjelentek. A robotok 3.0 szelídebbek és organikusabbak lesznek. Finomabb kapcsolatunk lesz velük. Csoportokban fognak együtt dolgozni, mint például több robotrendszerben. Velük fogjuk gyarmatosítani a világűrt. Azt hiszem, újra a 4S-sel lesz dolgunk – SMART, SAFE, SOCIAL és SERVICE. Új betűt kell találnom!

Mi a robotok etikai oldala? Minden robotba be kellene vezetni az Asimov robotikai törvényeit?
Minden „pozitron agyú” robotba telepíteni kell az Asimov Robotika Törvényt! Azt javasoljuk azonban, hogy a robotfejlesztők kövessék az Egyesült Királyság intézetének EPSRC 5 iránymutatását. Egyszerűen fogalmazva, így hangzik:

  • Ne építs gyilkos robotokat.
  • Ne sértsd meg a törvényeket robotok segítségével.
  • Ne építs hibás robotokat.
  • Ne építs robotokat, amik manipulálnak minket.
  • Ne építs névtelen robotokat, mindegyiket meg kell jelölni.

Melyek a legjobban bevált gyakorlatok és alapelvek az új robotikai technológiák vonatkozásában, amelyeket a Silicon Valley Robotics tanít?
A fent felsorolt irányelvek egy remek példa erre. A robotok etikája mellett nagy hangsúlyt fektetünk arra, hogy egy jó céget építsünk, nem csak egy jó robotot. Ez magában foglalja a Lean Startup Methodology elemek felhasználását és a fogyasztó-, felhasználó-orientált tervezést. Úgy gondoljuk, hogy minden feltörekvő technológia profitálhat a “meta gyorsítókból”, úgy mint például a Silicon Valley Robotics.

Létezik-e korlátozás a robotok autonómiájára?
Maradjunk a lehető legtávolabb a robotok autonómiájától! Legalább 6 autonóm szint van azonosítva az önjáró járművek számára. Brad Templeton azzal viccelődik, hogy egy teljesen autonóm jármű nem menne el oda, ahova azt kértük. Oda menne el, ahova ő akarna. Úgy gondolom, hogy a mesterséges intelligencia motivációval, személyiséggel vagy hajtóerővel rendelkező robotok látomása még mindig nagyon eltúlzottak.

Létezik egyértelmű határ egy összetett gép és egy robot között? Ha igen, hol?
Egy jó robotnak észrevétlenek kell maradnia. Egyszerűen csak egy új eszköz lesz! Már több robot van körülöttünk, mint az elképzelnénk, mert eszközeink nagy része kicsi, dobozban lévő robotok! Valójában egy kenyérpirító okosabb, mint a gyárakban használt régi robotok, mert tud érzékelni, gondolkodni és cselekedni. Tehát a robotok meghatározása az idő múlásával meg fog változni. Egyszerűen csak hasznosnak kell lenniük. Az egyetlen valódi robotok, olyanok lesznek, amelyek úgy néznek ki, a mesékből származó robotok, azaz mechanikus emberek vagy állatok.

Ön szerint mi a robotika legnagyobb, de nem megbecsült előnye?
Képesek vagyunk az embereket távol tartani a veszélyes munkahelyektől a világ minden tájáról, és segítjük őket abban, hogy mozoghassanak és aktívak legyenek öregedés vagy sérülés esetén. Képesek vagyunk sok élelmet előállítani a természeti erőforrások pazarlásának és a környezet elpusztítása nélkül. Ha ezekre a kérdésekre összpontosítunk, a robotok pótolhatatlanok lesznek!