A Föld napját megelőzően a Dell Technologies bemutatta a Dell Latitude 5000-es szériát, és új fenntartható anyagokkal jelentkezett, hogy segítsen megoldást találni a hulladék és a szűkös nyersanyagok jelentette problémára.

Dell-Latitude-5530-1

Ezek az új termékek és anyagok a Dell nemrégiben bemutatott Luna koncepciójára épülnek – ez egy nagy reményekkel útjára indított prototípus, amely új ötletekkel igyekszik csökkenteni a nyersanyag-felhasználást és próbál minél több körforgásos anyagot használni.

„A Dell célja az emberi fejlődést elősegítő technológiák megalkotása. Ez megmutatkozik a termékeink tervezésének és csomagolásának új módjaiban is. Igyekszünk a környezeti hatásokat, a hulladék mennyiségét és a károsanyag-kibocsátást is csökkenteni. Folyamatosan vizsgáljuk, felülvizsgáljuk és átgondoljuk a termékek életciklusának minden lépését, hogy a jövőben még fenntarthatóbb termékeket hozhassunk létre” – nyilatkozta Rahul Tikoo, a Dell Technologies ügyféltermékekért felelős csoportjának vezető alelnöke.

A Latitude 5000-es sorozat a fenntartható anyagok leginnovatívabb felhasználásával készült2

A Latitude 5000-es sorozat a Dell legnagyobb darabszámban eladott notebook modellcsaládja, így a vállalat számottevő hatásokat érhet el, ha ide összpontosítja új fenntarthatósági megoldásait. A Latitude 5000-es sorozat legújabb gépeinek tervezése során még több figyelmet fordítottak az újrahasznosított és megújuló anyagok használatára.

  • A laptopok teteje 71 százalékban újrahasznosított és megújuló anyagokból készül – a papíriparmelléktermékéből előállított bioműanyagból (21%), visszanyert szénszálból (20%) és fogyasztói használat után újrahasznosított műanyagból (30%).3 A Dell az eszközök második legnagyobb súlyú alkotórészére – a fedélre – összpontosít, így többet tehet a fenntarthatóságért, csökkentve a termék gyártásával járó szén-dioxid-terhelést, illetve víz- és energiafelhasználást.
  • A rendszer alapját újrahasznosított szénszál (20%) és ricinusolajból készült új, bioalapú (39%) gumitalpak alkotják.4 Ez a megújuló anyag csökkenti a függésünket a kőolajalapú anyagoktól.
  • A sorozat fontos mérföldkőnek számít abban, ahogy a Dell az óceáni műanyagokat használja, és a termékek csomagolásán túlra is kiterjeszti a felhasználást. A Latitude 5000-es sorozat ventilátorháza óceáni műanyagokat is tartalmaz (28%).
  • A Latitude 5000-es gépeket védő csomagolás 100 százalékban újrahasznosított vagy megújuló anyagokból készül – amelyek mindegyike teljes mértékben újrahasznosítható.5

A fenntartható anyagok egyre több termékben és platformon jelennek meg

Az elmúlt évtizedben a Dell a fenntartható anyagokkal kapcsolatos innovatív megoldások széles skáláját vezette be, melyek között számos iparágvezető alkalmazási forma is megtalálható.

Az óceánokba jutó műanyagok súlyos környezeti problémákat okoznak, ezért a Dell 2017-ben az iparágban elsőként indította el a projektjét, amely a kereskedelmi csomagolásokhoz óceáni műanyagokat használ. A cél az volt, hogy a hulladékot még azelőtt kivonja és nyersanyaggá alakítsa, hogy az bekerülne a kontinentális vizekbe. Azóta a Dell drasztikusan növelte a felhasználási volument – több mint 100 tonna óceáni műanyaghulladékot használt fel összesen több mint 5,1 millió újrahasznosítható csomagolótálcához és zárókupakhoz.

A Dell amellett, hogy az óceáni műanyagok használatát kiterjesztette a Latitude 5000-es sorozatra, a Precision 3000-es sorozatú mobil munkaállomásainak ventilátorházában, valamint a Dell OptiPlex Micro asztali számítógépek és a Precision munkaállomások ventilátorában és ventilátorházában is megtalálható az anyag.6 A Dell az anyag használatát kiterjesztette az EcoLoop Pro sorozatú hátizsákjaira, tokjaira és aktatáskáira is, amelyek fő külső anyagai 100 százalékban óceáni műanyagból készülnek.

A ricinusmagból kinyert bioalapú gumi megtalálható a Latitude 7430 és 7530 gépek, valamint a Precision 3000-es sorozatú mobil munkaállomások alsó talpaiban is.7

Ezekkel az új anyagokkal bővül a Dell által használt fenntartható anyagok meglévő portfóliója, amely zárt láncú és újrahasznosított műanyagokat, újrahasznosított szénszálat, vízenergiával előállított alumíniumot, bioalapú műanyagokat, valamint zárt láncú alumíniumot és ritkaföldfém-mágneseket tartalmaz. Ezeket az erőfeszítéseket a közelmúltban az Egyesült Államok Környezetvédelmi Ügynöksége (Environmental Protection Agency – EPA) Sustainable Materials Management Awarddal (Fenntartható Anyaggazdálkodási Díjakkal) is elismerte. A Dell a bioalapú műanyagaival megkapta a Cutting Edge Champion Award díjat, a zárt láncú alumínium bevezetésével a Sustained Excellence Award-ot, újrahasznosítási szolgáltatásaival pedig a  Gold Recycling Award-ot. Ezekkel a díjakkal az EPA a Dell nyolcéves elkötelezett erőfeszítéseit ismeri el a fenntartható anyaggazdálkodás és a felelősségteljes elektronikai újrahasznosítás terén.

A fenntartható anyagokból készült termékek tervezése és gyártása csak az egyik oldala a körforgásos gazdaságnak – ugyanilyen kritikus fontosságú az e-hulladék csökkentése azáltal, hogy a termékek és anyagok a lehető leghosszabb ideig maradjanak használatban javítás, újbóli felhasználás és újrahasznosítás révén. Ennek a törekvésnek a támogatására a Dell a közelmúltban új programokat indított útnak, amelyek a vállalat által több mint 20 éve kínált globális újrahasznosítási szolgáltatásokra építve segítik az újragondolást, újratervezést, újbóli felhasználást és újrahasznosítást – az ügyfelek és a fogyasztók változó igényeihez alkalmazkodva.

Az új csomagolás 100 százalékban újrahasznosított vagy megújuló anyagokból készül – és teljes mértékben újrahasznosítható.

A Dell felgyorsítja 2030-as csomagolási céljai teljesítését az első 100 százalékban újrahasznosított vagy megújuló anyagokból készülő és teljes mértékben újrahasznosítható csomagolás bevezetésével.8 Az új csomagolás a következőket tartalmazza:

  • A hagyományosan műanyag zacskókba csomagolt termékek – például a tápkábel és a papírdokumentáció – papírcsomagolásba kerülnek.
  • Újrahasznosított hullámkarton szállítódobozt készít a Dell olyan belső tálcával, amely fenntartható forrásból származó bambusz- és cukornádrost-alapú pépből készül.9
  • Papíralapú ragasztószalagot használnak, hogy csökkentsék a műanyag szalag használatakor fellépő lehetséges hulladékáram-szennyeződést.

Az összes új Latitude sorozatú laptop, Precision mobil munkaállomás és XPS eszköz az új csomagolással jelenik meg, így a Dell ezzel az újítással hatalmas léptékű változást tud elérni.

Hivatkozások:
1 A Dell 2022 februárjában elvégzett belső elemzése alapján.
2 A Dell 2021 novemberében elvégzett belső elemzése alapján. 35% újrahasznosított műanyag, 20% újrahasznosított szénszál, 39%-ban megújuló forrású természetes anyag és 28%-ban óceáni műanyaghulladék.  A természetes eredetű és újrahasznosított anyagok százalékos értéke súly alapján számítva. 2022 áprilisától kezdve.
3 A természetes eredetű és újrahasznosított anyagok százalékos értéke súly alapján számítva.
4 A természetes eredetű és újrahasznosított anyagok százalékos értéke súly alapján számítva.
5 Körülbelül 95% újrahasznosított anyag és 5% megújuló anyag FSC papírszálak formájában.  Nem számítva a rendeléshez adható, a dobozban érkező opcionális elemeket. A papír csomagolóanyagok helyi újrafeldolgozásban újrahasznosíthatóak, ahol ez elérhető. A tasak újrahasznosított műanyagból készül, és egyéb vékony műanyagokkal együtt újrahasznosítható.
6 A Dell Precision 3570/3571 mobil munkaállomások ventilátorháza 28%-ban óceáni műanyagot tartalmaz. Óceáni műanyagot tartalmaz a Dell OptiPlex Micro asztali számítógépek és egyes Precision Fixed munkaállomások ventilátora és ventilátorháza is (ennek mértéke 13%-os).
7 Ricinusolaj-alapú gumit tartalmaznak az alsó tappancsok a Latitude 7430 és 7530 gépeken (akár 39%-ban), valamint a Precision mobil munkaállomásokon (akár 46%-ban).
8 Nem számítva a rendeléshez adható, a dobozban érkező opcionális elemeket. Megújuló anyagok FSC papírszálak formájában. A papír csomagolóanyagok helyi újrafeldolgozásban újrahasznosíthatóak, ahol ez elérhető. A tasak újrahasznosított műanyagból készül, és egyéb vékony műanyagokkal együtt újrahasznosítható.
9 Az új csomagolás körülbelül 95%-ban újrahasznosított anyagot tartalmaz, valamint akár 22%-ban megújuló anyagot, FSC papírszálak formájában.  Az anyagösszetétel termékenként és méretenként változhat. Nem számítva a rendeléshez adható, a dobozban érkező opcionális elemeket.