Az úgynevezett adatévtizedben, amelyben élünk, az adatok mennyisége világszinten várhatóan 2025-re eléri a 175 ZB-ot. Azonban az adatoknak jelenleg kevesebb mint 0,5 százalékát elemzik ténylegesen, és rengeteg „sötétben rejtőző adat” van a szervezetek birtokában. Míg a szervezetek egyre több adatot gyűjtenek, a növekedés mértéke meghaladja azon képességüket, hogy valóban kihasználják az adatok insightokká alakításában rejlő előnyöket. Egy Forrester-tanulmány szerint az informatikai döntéshozók több mint egyharmada a „növekvő mennyiségű adatok beszerzését, összegyűjtését, kezelését és felügyeletét” tekinti az egyik legnagyobb kihívásnak. A Dell Technologies mérnökét, Horváth Kálmánt kérdeztük az adattárolás trendjeivel kapcsolatban.

Horváth Kálmán, Dell Technologies

Kérdés: A tavalyi év felforgatta a vállalatok életét, felgyorsította a digitalizációs folyamatokat. Nem kérdés, hogy az adatok értékes vállalati információkká alakítása meghatározó egy vállalat sikere szempontjából. Hogyan alakultak az adattárolási piac trendjei az elmúlt időszakban, és mi várható a jövőben?
Horváth Kálmán: Az elmúlt 20 évben jelentősen megváltozott a digitális világ, amely hatott az emberi szokásokra, átformálta az adatkezelést és az adatokkal való bánásmódot. Az IDC szerint 2020-ban több, mint 64 ZB adat létezett világszinten. Emellett több olyan technológia jelent meg, ami tovább növeli a keletkező adatmennyiséget, példa erre az IoT (Internet of Things). Manapság lassan minden eszközünk csatlakozik valamilyen hálózathoz: minden másodpercben 127 új IoT-eszköz kapcsolódik az internethez, és a Gartner előrejelzése szerint 2025-re a vállalatok által előállított adatok 75 százalékát peremhálózatokon fogják létrehozni és tárolni. Az adatmennyiség tehát folyamatosan nő, így az adattárolás iparága jelenleg felfelé ível.

Kérdés: Mit látnak ebből a hazai kis- és középvállalkozások? Milyen adattárolási trendeket látunk egy magyarországi kis-, közép-, vagy nagyvállalat esetében?
Horváth Kálmán: Itthon is egyre inkább érezhető az előbb említett trend, a hazai KKV-knak is egyre több adatuk keletkezik. És ez nemcsak az új technológiák megjelenésének köszönhető, hanem a törvényi szabályozásoknak, valamint annak, hogy a cégek, főleg a kisebb cégek nem szívesen törölik az adatokat. Szeretnék megőrizni és biztonságban tudni azokat. Mindez még nagyobb adattárolási volument indikál, hiszen ezeket az információkat hosszú távon akár archiválni is kell.

Kérdés: Ez azt jelenti, hogy osztályozni is kell az adatokat. Milyen osztályokban, kategóriákban gondolkozzunk?
Horváth Kálmán: Megkülönböztethetünk strukturált és nem strukturált adatokat. Ez utóbbi évről-évre sokkal nagyobb mennyiségben keletkezik. Például rengeteg felhasználója van a publikus felhő alapú fájlmegosztó vagy fájltároló szolgáltatásoknak. Ilyen a Dropbox vagy a Microsoft OneDrive. Az ezen helyeken tárolt fájlok mind strukturálatlan adatok. Ugyanakkor a strukturált adatoknál is látszik egy természetes növekedés, de nem olyan mértékű, mint a nem strukturáltaknál.
Mindez azt eredményezte, hogy a Dell Technologiesnál más tárolómegoldásokat ajánlunk a különböző kategóriájú adatok tárolására. A nem strukturált adatok tárolására az új PowerScale, illetve az ECS (Elastic Cloud Storage) jó választás, mert hatékonyabban skálázható és kezelhető platformokat jelentenek, a strukturáltak esetében pedig a klasszikus primary storage portfóliót javasoljuk. Belépő szintű megoldást kínál a PowerVault termékcsalád. Középkategóriában elérhető az új PowerStore vagy a Unity XT. Software Defined Storage megoldásnak a PowerFlexet, csúcskategóriás modellként pedig a PowerMaxot javasoljuk. Tény, hogy ezen modellek bizonyos típusai is alkalmasak a nem strukturált adatok tárolására, de pont azért alakítottunk ki külön termékportfóliót a nem strukturált adatoknak, mert azok az eszközök jóval hatékonyabban méretezhetők az adatmennyiség növekedésének megfelelően.

Kérdés: Létezik olyan cég, ahol nincsenek strukturálatlan adatok?
Horváth Kálmán: Kevés ilyen van. Régebben például egy könyvelőcégnek elég volt egy relációs adatbáziskezelőt használnia, ebben minden információt eltároltak és keresni is lehetett benne. De ezek az idők elmúltak. Minden egyes vállalkozás szembesülni fog azzal, hogy vannak és lesznek is strukturálatlan adatai.

Kérdés: Van olyan üzleti előny, amit a strukturálatlan adatoknak köszönhetően lehet elérni?
Horváth Kálmán: Ha megtanulja egy ügyfél ügyesen használni, kezelni őket, abból származhat üzleti előnye. A Dell Technologies Unstructured Data Storage portfóliójában például vannak olyan funkciók, amelyek segíteni tudnak ebben. A PowerScale-be és az ECS-be is be van építve a taggelés lehetősége, metaadatokkal látjuk el az adatokat, és azok alapján lehet keresni, nem kell külön szoftvert írni. Ezzel nyilván pénzt is spórol a vállalat.

A következő cikkünkben a strukturált adatok vizeire evezünk. Addig is, ha kérdése merülne fel a témában, forduljon hozzánk üzenetben!