Az intelligens városok vagy tágabb értelemben az intelligens terek a Gartner által azonosított tíz legfontosabb trend közül az egyik 2019-ben. Ez egy meglehetősen tág fogalom, amelyet fizikai vagy digitális környezetként definiálnak, amelyben az emberek és a technológia kölcsönhatásba léphetnek egymással intelligens kapcsolatban és összehangolt ökoszisztémában.1 Ez vonatkozik mind a lakóhelyre, mind a munkahelyre, amely a technológiai fejlődést a technológia támogatja például az életminőség javítása, az automatizálás (gyár) a hatékonyság növelése érdekében, valamint a városok fejlesztése érdekében… Na és pontosan milyenben?


Intelligens város – evolúció
Egy évtizeddel ezelőtt ahhoz, hogy egy várost intelligensnek hívjanak, elegendő volt, hogy a város működését a modern technológiák felhasználásával javították. Azonban ez a megközelítés nagyrészt már elavulttá vált. Mi a valódi célja az intelligens városok létrehozásának? A technológia nyilvánvalóan nélkülözhetetlen eszköze az intelligens városok létrehozásának koncepciójában, viszont nem lehet a végső célja. Az ilyen megoldások kiépítésével járó költségek miatt alaposan ki kell vizsgálni az ilyen rendszerek által megoldandó problémákat. Ezért a célt vagy át kell számolni nyereséggé, amely például a világításhoz szükséges energiamegtakarításbólszármazik vagy a felhasználók számára biztosított többletértékből származik, azaz időmegtakarításból, de így ez kényelmet vagy ösztönzőket kínál mind a lakosok, mind maga a város fejlődéséhez.


Tehát mi is egy modern okos város?
A Smart cities tehát olyan városi struktúra, amely javításokat vezet be és optimalizálást keres a lakosság számára kulcsfontosságú területeken. A fejlesztések bevezetése azonban nem tekinthető autoritárius feltételnek, hogyan nevezhető-e intelligens városnak azt, amely javítja a világítási rendszert, amikor a fő probléma a sántító tömegközlekedés? Lesz-e olyan város, amely javítja az automata forgalmi dugók ellenőrzését abban a pillanatban, amikor a fő problémája a szennyezett levegő?

Nem egy útja van annak, hogy egy várost intelligenssé tegyünk. Sok tényezőtől függ, amelyek valóban tükrözik a helyi feltételeket és a problémákat amelyekkel városok küzdenek. Az intelligens város mindenekelőtt olyan, amely reagál a lakosok jelenlegi / helyi problémáira. Akkor egy intelligens város egyszerűen csak egy jobb város, ahol lehet élni? A lakók számára hozzáférhetőbbek és pozitív hatással vannak mindennapi életükre? Valóban, de ezek a kifejezések nem biztosítanak mérhető paramétereket az ilyen változások hatékonyságának vagy jövedelmezőségének tesztelésére. Akkor, hogyan is lehet megbecsülni, hogy jó az élet a városban? Az elmúlt évtizedekben számos kísérlet történt az értékelési kritériumok rendszerezésére, olyanoknál mint például az: „Smart Cities: A Ranking of European Medium-Sized Cities”2 2007-től (amely a városok értékelésének 6 kategóriáját határozza meg), de egyiket sem fogadták el véglegesen. Az egyik legfontosabb kritérium tehát a fejlesztés, amely megfelel a lakosok jelenlegi igényeinek, és ugyanakkor hozzájárul a megtakarításokhoz vagy a fejlődéshez az adott város egyik életterületén.


A Smart Cities kapujának kulcsa
Emlékeznünk kell arra, hogy az intelligens városok minden hatalma a folyamatok megfelelő tervezésén alapszik. A technológia egy olyan eszköz, amely lehetővé teszi további érték biztosítását, de önmagában (még) nem rendelkezik intelligenciával. Azonban óriási lehetőségekkel bír a gépi tanulásra és a mesterséges intelligenciára, azaz az események elemzésére, a korrelációk összekapcsolására, a tárgyak, események felismerésére és a reakciórendszerekkel való összekapcsolására. Ezzel kezdve az energiatakarékos világítás szabályozásával3 (USA, Chicago – évi 10 millió dolláros megtakarítás a városok világítás energiaköltségein), a növények automatikus öntözésének bevezetésével4 (Spanyolország, Barcelona – 500 000 dolláros vízköltség-megtakarítás évente), a mentők vagy a tűzoltóság esetén a forgalom ellenőrzésével5 (Kína, Hangzhou – a mentők átlagos utazási ideje körülbelül 5 perc alatt csökkent), a lehetőségek gyakorlatilag korlátlanok. Kizárólag a tervezők fantáziájától és a megfelelő programozástól függ. A többi az igények, a költségvetés és technológia kérdése, amelyek egy ilyen rendszerek alapjai.

Mi az alapja az ilyen rendszereknek?
Az intelligens rendszerek infrastrukturális elemei közötti a megfelelő kommunikáció biztosítása egy kritikus elem. Természetesen a rendszereket nem építenék peremhálózati eszközök nélkül, de a folyamatos, megszakítás nélküli kétirányú kommunikáció biztosítása több százezer érzékelő/adatgyűjtő között és ezen adatokat városi szinten feldolgozó eszközök között nagy kihívás jelent. Egy lakásban vagy házban az ilyen típusú rendszerek vezetéken (pl. KNX) vagy vezeték nélküli kapcsolatok alapján (Z-Wave, Fibaro) kiépíthetőek, de városi szinten a hálózatnak megbízható környezetnek és könnyen mérhetőnek kell lennie. Az adatokhoz való folyamatos hozzáférést valós időben biztosítani kell, függetlenül a város alakjától (épületek, alagutak, építmények). Ugyanakkor a rendszernek megbízhatónak kell lennie, és teljes és valós adatokat kell szolgáltatnia. Például a kínai világításvezérlő rendszerben egy ilyen hiba elkövetésének az ára egy emberi élet lehet. Ez nyilvánvalóan egy kirívó példa, de ha figyelembe vesszük a biztonsági rendszereket, például tűzvédelmi vagy gázérzékelőket, a rendszer hibájának mértéke még nagyobb lehet.

Az intelligens városok fejlődését befolyásoló egyik fontos trend tehát a tárgyak internete (IoT). Igaz, hogy a mindennapi életben lassú ezen technológiák adaptációja és meg kell várnunk azok széles körű elterjedését, ám mégis meghatározzák majd az IT fejlődésének irányát a következő években. A különböző városi rendszerek összekapcsolása egy hálózaton belül – beleértve a felhasználókat is, akik tevékenységükkel nagy mennyiségű adatot generálnak – elképesztő eredményeket hozhat. A legfontosabb feladat a város működésének javításához az adatok megfelelő elemzése és felhasználása lesz.

További információk az IoT-ről és az intelligens városok technológiai aspektusáról a következő cikkben.

Hivatkozások:
1 https://www.gartner.com/en/newsroom/press-releases/2018-10-15-gartner-identifies-the-top-10-strategic-technology-trends-for-2019
2 Giffinger, R., Fertner, C., Kramar, H., Kalasek, R., Pichler-Milanovic, N., and Meijers, E. Smart Cities: Ranking of European Medium-Sized Cities. Research Report. Center of Regional Science, Viena UT, Vienna, Austria, 2007; http://www.smart-cities.eu/download/smart_cities_final_report.pdf
3 https://www.forbes.com/sites/pikeresearch/2018/04/06/smart-cities/#41679beb13c8
4 https://www.technologyreview.com/s/532511/barcelonas-smart-city-ecosystem/
5 https://www.cnn.com/2019/01/15/tech/alibaba-city-brain-hangzhou/index.html