dell-home-school

Egyre tudatosabbak vagyunk az otthoni irodai környezetünk kialakításában, különösen a járványhelyzet és a tömeges home office után. De vajon azt megvizsgáltuk, hogy a teljes család számára is egészséges a környezet otthon? Ahogyan a felnőtteknél hibrid munkavégzés alakult ki, a gyerekeknél is teljesen általánossá vált, hogy az egyik tanárnál kézzel kell megírni a leckét a munkafüzetben, a másik tanár pedig e-mailben várja a beadandót. Ráadásul a kikapcsolódáshoz és szórakozáshoz, illetve a barátokkal való kapcsolattartáshoz is nagy arányban használnak számítógépet, laptopot vagy tabletet a fiatalok. Ezért érdemes otthon úgy kialakítani a tanulósarkot, hogy akkor is egészséges környezetben és tartásban legyenek a diákok, amikor gép előtt ülnek, hiszen egyre több időt töltenek ott. A hanyag tartás vagy gerincbetegség a középiskolások 75 százalékát érinti a felmérések szerint, de már óvodás korban is 65 százalékuknál jelentkezik.[1]

dell-home-school-laptop
  1. Az alapok: az íróasztal és a szék

Ha a laptopot ölbe véve használjuk, akkor folyamatosan előregörnyedünk, amitől egy idő után beállnak az izmaink, és beáll a hátunk. Felnőtteknél is célszerű inkább íróasztalnál ülve használni a gépet, a fejlődésben lévő szervezeteknél pedig különösen fontos erre odafigyelni. Ezért mindenképp érdemes az asztalhoz ültetni a nebulót a számítógép hosszabb távú használatakor akkor is, ha nincs „odaláncolva” egy asztali géppel.

Az asztal mellé pedig olyan széket érdemes választani, amely az igények szerint állítható, és megfelelő megtámasztást nyújt a hátnak egészen az alsó háti szakasztól kezdve. Praktikus, ha karfával is rendelkezik, amin lehet pihentetni az alkart. Szintén hasznos, ha állítható a szék magassága és az asztallap magassága is, hogy együtt „nőhessen” a csemetével a konstrukció.

  1. Mi hol legyen az asztalon?

Gyakori hiba, hogy hogy a képernyő magasságát nem igazítják hozzá az ülő helyzethez. Ideális esetben a kijelző teteje 6-7 centiméterrel a szem magassága felett található, és a képernyő 20 fokos szögben meg van döntve. Ha függőlegesen ülünk, és a monitor nem a megfelelő helyen helyezkedik el a látóterünkben, akkor óhatatlanul is előre görnyedünk egy idő után, ami rövid távon nyak- és hátfájdalmakhoz vezet, hosszú távon pedig rossz tartáshoz. Ezért mindenképpen érdemes a megfelelő magasságba helyezni a monitort, esetleg a laptopot egy állványra, vagy akár csak néhány vastagabb könyvre tenni. Ha notebookot szeretnénk ilyen megemelt állapotban használni, akkor természetesen egy egérre és egy billentyűzetre is szükség lesz.

Arra is érdemes figyelni az asztali környezet kialakításánál, hogy a monitor és az állvány, illetve az egér és a billentyűzet mellett még maradjon hely ahhoz is, hogy egy könyv vagy egy füzet kényelmesen elférjen a gyermek előtt, vagy könnyen el lehessen pakolni a perifériákat, ha kézzel kellene írni.

  1. Tartsuk szem előtt az egészséget!

A tanulásba ugyan kevesebb gyerek tud belefeledkezni, de filmnézés, játék vagy a barátokkal való chat közben gyakran előfordul, hogy annyira koncentrálnak, hogy még pislogni is elfelejtenek. Ez kevésbé rossz esetben „csak” szemszárazsághoz, rosszabb esetben akár homályos látáshoz vagy kötőhártya-gyulladáshoz is vezethet. Ha tudjuk a csemetéről, hogy hajlamos ilyesmire, hosszú távon jó befektetés lehet egy olyan monitor, ami hasznos funkciókkal védi a szem egészségét. A káros kékfény-kibocsátás is csökkenthető például a Dell egyes monitorjaiban elérhető ComfortView Plus technológiájával, a számítógépre telepíthető szoftverekkel vagy éppen egy kékfény-szűrős szemüveggel is.

  1. Laptopból is a legjobbat

Sokan jobban szeretik a laptopot, hiszen azt bárhová magukkal vihetik. A hordozható gépeknél is érdemes figyelmet fordítani az egészséget és a kényelmet szolgáló, hasznos fejlesztésekre. A Dell Inspiron 5410 2-in-1 például tablet módban is használható, így akár rajzolni is lehet rajta. A kijelző mellett minimális méretű a keret, így semmi nem vonja el a figyelmet a lényegről. Az ExpressCharge funkciónak köszönhetően pedig rendkívül gyorsan tölthető az akkumulátor, így az sem probléma, ha csak kevés idő marad a diáknak és a gépének a feltöltődésre két óra között. Ha a kikapcsolódás is fontos szempont a választásnál – és gyermekünk kiérdemelte például egy kitűnő bizonyítvánnyal –, akkor a Dell G15 nyújthat bivalyerős teljesítményt a zavartalan játékhoz, streameléshez vagy éppen videók lejátszásához.

  1. A kikapcsolódás jár a gyereknek és a gépnek is

A gépek szenzorokat használnak, de az emberi test és a lélek is hasonlóan funkcionál. Nekünk is vannak szenzoros bemeneteink, amelyeken keresztül ismerkedünk a világgal, és tartjuk a „kapcsolatot” offline és online is. Ilyen a szemünk, a fülünk, az orrunk, a szájunk és az ízlelőbimbóink, valamint a bőrünk, illetve a szakemberek ide számolják az egyensúlyérzékelő „berendezésünket” is. A szenzorainknak ugyanúgy megvannak a szükségleteik. Ha ezek nem teljesülnek, lemerülnek, és ez körülbelül olyan hatással jár, mint amikor egy jó minőségű számítógépet egy gyenge wifivel használunk. Talán ezzel a hasonlattal a gyerekekkel is könnyebben meg tudjuk értetni, hogy szükség van a pihenésre is, a különféle képernyőktől távol. Egy rövid kikapcsolódással gyors frissítésre bírhatjuk érzékszerveinket, például, ha ledőlünk a kanapéra, becsukjuk a szemünket és befelé fókuszálunk. Szintén nagyszerűen feltölthetjük magunkat aktív pihenéssel, például túrázással, sporttal, kreatív hobbikkal vagy éppen egy családi közös játékkal. Ahogyan a számítógépeinkre vigyázunk, úgy a saját szenzorainkat is óvnunk kell.

Hivatkozások

1: http://www.matyasfoldklinika.hu/szakrendeles/gyogytorna/gyermekeknel-gerincproblemak-hanyag-tartas-gyogyitasa.html

dell-home-office-new-normal