Az elmúlt időszakban hosszú távon megtapasztalhattuk a távoli munkavégzést, annak minden előnyével és hátrányával együtt. Nehéz ugyan az elszigeteltség és a személyes kontaktus hiánya, mégis élvezettel merültünk el az otthoni munkavégzés nyújtotta kényelembe, vagy egy-egy kávézó, könyvtár vagy park nyugalmába. Vannak azonban buktatók, melyek beárnyékolhatják a szabadságot és a kényelmet.


Okostelefonunkat, tabletünket vagy laptopunkat ma már bárhová magunkkal vihetjük, így a mobilitás hozzájárulhat a hatékonyságunkhoz, időt takaríthatunk meg vagy akár segítheti kreativitásunk kibontakozását is. Azonban sokszor nem is gondolnánk, hogy a távoli munkavégzés komoly kockázatot is hordozhat. Amellett, hogy élvezzük a kényelmet és a rugalmasságot, fontos, hogy betartsunk néhány szabályt, hogy biztonságban végezhessük munkánkat. Mióta világszerte megindult a tömeges Home Office trendje, jelentősen megnőtt a kibertámadások száma is, amelyek igyekeznek kihasználni a sokak számára új szituáció labilitásait.[1] Sokan nem is tudják, hogy védekezhetnek hatékonyan a kéretlen betolakodók vagy zsarolóvírusok ellen, és mire érdemes odafigyelni, ha távmunkában dolgozunk. Lássunk hát néhány hasznos tippet, hogy elkerüljük a rázós helyzeteket!

1.) A nyilvános net nem jó barát
Akármennyire hívogató is, az ingyenes, szabadon elérhető internetkapcsolat biztonsági szempontból kockázatot jelent. Óvakodjunk a nyilvános hálózatoktól, használjuk inkább telefonunk hotspotját!

2.) Biztonságos szállítás
Ruházzunk be egy megbízható laptoptáskába, mellyel munkaeszközünket megvédhetjük az esetleges karcolódásoktól, ütődésektől, szennyeződésektől, ha sokat vagyunk úton.

3.) Irány a felhő!
Munkánk során érzékeny, bizalmas adatokat is tárolunk, így fokozottan óvnunk kell ezek biztonságát. Tároljunk minél kevesebb anyagot a laptopon, használjunk inkább felhő- vagy szerverszolgáltatást!

4.) Ne legyen „jelszó” a jelszó!
Távoli munkavégzés esetén szenteljünk külön figyelmet a jelszóvédelemnek és az adatok osztályozásának, illetve titkosításának! Emellett legyen alap a biztonságos VPN elérés.

5.) A kánikula a laptop ellensége
A káros napsugarak nem csak bőröd, de fontos munkaeszközöd számára is ártalmasak. Sose hagyd laptopodat nyáron a tűző napon, sem a kocsiban, mert a forróság károsíthatja az akkumulátort!

A modern munkaszemlélet tehát modern megoldásokat kíván munkaadótól és felhasználótól egyaránt. A biztonságos munkavégzés egyik legfontosabb eszköze pedig a megbízható laptop, melyre bármilyen körülmények között számíthatunk. A Dell Latitude prémium laptopjai hű társaink lesznek a távmunkában.

A Latitude laptopok mart és csiszolt alumíniumból készülnek, így könnyűek, mégis rendkívül tartósak – tökéletesek tehát a mobil munkavégzéshez, bárhonnan dolgozzunk is. Tartósságuk mellett legfontosabb tulajdonságuk mégis az, hogy inkább velünk együtt, mint nekünk dolgoznak. Ezek a laptopok ugyanis beépített MI képességekkel és intelligens funkciókkal segítik a hatékony munkát. A Latitude modelleken elérhető Dell Optimizer egy automatizált mesterséges intelligencián alapuló technológia, mely egy szoftver segítségével méri fel munkavégzési szokásainkat, és ezekhez igazodva segíti elő, hogy a legfontosabb feladatainkra összpontosíthassunk. A háttérben növeli az alkalmazások általános teljesítményét, gyorsabb bejelentkezést és biztonságos zárolást tesz lehetővé, megszünteti a visszhangot és szűri a háttérzajokat a konferenciabeszélgetések közben, valamint meghosszabbítja az akkumulátor-üzemidőt. Az új Latitude laptopok így a mi szokásainkhoz alkalmazkodva foghatók bármilyen munkára.

Akár az iskolai feladatokhoz, akár a legkomolyabb, nagy teljesítményt igénylő projektekhez keresünk prémium munkalaptopot, a Dell Latitude szériájának modelljei közt biztosan találunk számunkra és munkánk számára ideális gépet. A nagy sebességet biztosító 10. generációs Intel® vPro® processzoroknak és az Intel® Wi-Fi 6 (Gig+) megoldásnak köszönhetően a Latitude-eszközök páratlan hatékonyságot és teljesítményt kínálnak.

A Latitude 9510 prémium munkalaptop például kifejezetten felsővezetők számára optimális választás. E szuper munkalaptop tömege mindössze 1,4 kg, így, ha ezt a modellt választjuk, miénk lehet a világ legkisebb és legkönnyebb, ugyanakkor legintelligensebb 15 colos üzleti számítógépe. Akár hihetetlen, 34 órás akkumulátor-üzemidejének köszönhetően pedig az sem gond, ha otthon felejtjük a töltőt.

[1] Implementing Remote Workforce Solutions: How We Did It – Security