Korábbi cikkünkben Rab Gergely, a Dell Technologies termékspecialistáját, tanácsadója az újfajta terhelésekhez kapcsolódó igények kialakulásáról osztotta meg a gondolatait. Az újfajta igények nem feltétlenül erősebb szervereket vagy architektúrákat, hanem újféle hozzáállást igényelnek, ez a workload-alapú tervezés. A szakértőt most erről a témáról kérdeztük.

rabgergely-dell

Rab Gergely, Dell Technologies termékspecialista

K: Az új típusú munkaterhelések adatintezívek és dinamikusan változik a teljesítményigény. Miért nehezebb út az, hogy ha a vállalati IT-osztály próbálja meg a megfelelő kapacitást biztosítani a folyamatosan változó munkaterhelésekhez? Miért jobb az, ha a gyártóra, az infrastruktúra-szállítóra bízzák ezt a feladatot a felhasználók?
Rab Gergely: Két oldalról közelíteném meg a kérdést. Egyrészt a vállalatok IT-osztályánál más a fő profil. Egy egészségügyi intézményben, egy pénzintézetnél, egy gyártócégnél az informatika kiszolgáló. Az ott lévő informatikus kollégák nagy valószínűséggel profik az üzemeltetésben, de rendszerfejlesztésben előfordulhat, hogy nincs akkora tapasztalatuk, mint egy rendszerintegrátornak.
Másrészt nekünk, egy nemzetközi gyártónak széles körű nemzetközi tapasztalatunk van, látjuk, hogy világszerte melyik szervezet mit csinál, látjuk a tapasztalatokat és hogy mit érdemes ezekből megvalósítani. Szívesen segítünk ügyfeleinknek a kiépítendő rendszer meghatározásában vagy kialakításában. Ehhez persze fontos, hogy teljes mértékben átlássuk a problémát és ez vonatkozik az üzleti területekre is. Ha tudjuk, hogy az üzleti területnek az a célja, hogy 2 másodpercen belül elkészüljön egy kép elemzése és el tudjuk dönteni, azt, hogy a képen látható eredmény jó vagy sem, illetve visszajelzést kell adni a quality csapatnak vagy az orvosnak, akkor átlátjuk a feladatot. Ha megismerjük, hogy meddig kell ezeket a képeket megőrizni és milyen jogokat érint az adott felvételnek a tárolása, akkor megértjük a feladatot. Ha csak annyi információt kapunk, hogy kellene egy GPU-s vagy VDI-rendszer, aminek van 30 felhasználója, az kiindulásnak jó, de nem elég. Ezek alapján is lehet előfeltételezésekkel jó rendszert építeni, de minél több információnk van a kialakítandó rendszerről, beleértve az informatikai és üzleti részt is, annál jobb megoldást tudunk kínálni az adott büdzséből. Ezért mi a Dell Technologieson belül workload-alapú tervezői csapatokat hoztunk létre, és ezeket vertikumokra is szétosztottuk, így van például egészségügyi vagy telco csapat. Ők rengeteg iparági tapasztalattal rendelkeznek, így nagyon jó kérdéseket tudnak feltenni, amivel az ügyfél gondolkodását is támogatják. Másrészt azzal is tisztában vannak, hogy hogyan lehet a legtöbbet kihozni az elérhető büdzséből. Viszont a tökéletes javaslatnak feltéltele, hogy ismerjük a költségkeretet, amivel kalkulálhatunk.

K: Az ilyen konzultációs folyamat eredményeként kialakított rendszer milyen előnyöket nyújt a vállalatoknak? Ha újabb igények merülnek fel, azokat hogyan kezelik?
Rab Gergely: Azt gondolom, hogy a büdzsének a maximális kihasználása az egyik legnagyobb előny. Sok olyan ajánlatadást láttunk, amikor a túlságos árcsökkentés architekturális hátrányokkal is jár. Ennek a kimenetele az, hogy a rendszer nem lesz jövőtálló, nem tudja dinamikusan követni a vállalat igényeit. Ahhoz, hogy egy rugalmas rendszer szülessen, a teljes képet kell látni. Hiszen a rendszer bővítése történhet node-onként, mellé tehetünk még egy szervert, vagy beletehetünk még egy GPU-t az adott szerverbe. Egy storage esetében beletehetünk még egy disket vagy egy dobozt. Vagy a namespace megtartásával kibővítjük az egész storage-ot, anélkül, hogy a felhasználó bármit is észrevenne. Az igényekhez igazítva kell kialakítani a lehető legjobb rendszert, úgy, hogy a költségkeretet a legjobban kihasználjuk.

K: A most megjelenő 15. generációs PowerEdge szerverrel még nagyobb kapacitást tud a Dell Technologies mindenhez biztosítani a követelmények ismeretében. Ez mit jelent?
Rab Gergely: Igen, most jelent meg egy olyan szerver, amibe bele lehet tenni akár 100 disket, így a szerver 1,6 petabájt tárhelyet tud biztosítani. Tehát 6 ilyen szerver egy rackszekrényben nagyjából 10 petabájtnyi kapacitást nyújt, ami már hatalmas mennyiség. Mindez az egész üzemeltetési rendszer gazdaságossági kérdéseit feszegeti. Ugyanis, ha van egy több évre visszamenő szalagos mentés, felmerül a kérdés, hogy megtartsam-e azt és vele együtt az összes problémát, vagy cseréljem le az egészet egy rackszekrényes mentési megoldásra, aminek eredményeként minden gondom elszáll. Fontos tehát, hogy a legalapvetőbb kérdések tisztázásával kezdjük a megoldás keresését. A GPU-k és processzorgyártók is erősítettek az elmúlt időben, ami nagyon jót tett a piacnak. Sok új megoldás van, amivel egyre nagyobb kapacitást tudunk biztosítani az adatcentrumokban ugyanannyi pénzért, csak ehhez kell, hogy a szakértők mind nagyobb tapasztalattal rendelkezzenek a rendszerépítésben és -kialakításban.

K: Ugyanakkor az infrastruktúra környezetére is nagy hangsúlyt kell fektetni. Mit emelnél ki ezek közül?
Rab Gergely: A hűtést. Ugyanis az egy dolog, hogy van egy épületünk vagy konténerünk, ahova letesszük a szervereket, de ezeket hűteni kell. A Power Usage Efficiency érték (PUE érték) a legfontosabb: ha van egy egységnyi hűtendő szerverünk és a hűtése még egy egységnyi pénzbe kerül, akkor az egy borzalmasan rossz üzlet. Úgyhogy az a cél, hogy megpróbáljuk ezt a PUE értéket minél alacsonyabban tartani. Ha ez az érték 1,2 körül van, akkor az üzemeltetés nagyon sokba kerül.
A hűtések tekintetében rengeteg újítás történt az utóbbi időben. Magyarországon talán még mindig kétkedve figyeljük a free-coolingot, pedig ennek a hatékonysága Indiában, Olaszországban, Görögországban, illetve minden magasabb átlaghőmérsékletű államban előtérbe került, azzal együtt, hogy evaporatív technológiákat is használnak. Azonban ez a hűtési technológia gazdaságosabb, mint a hagyományos, kompresszoros, akár inverteres hűtés.
Fontos tehát, hogy a vállalati infrastruktúra fejlesztése során, ne csak a szerverek kiválasztására helyezzük a hangsúlyt, hanem a hűtésre is. A Dell Technologies ez utóbbi területen is nagyon gazdaságos megoldásokat tud szállítani.

Jövő héten a tárolók vizeire evezünk. Horváth Kálmánnal a piacot meghatározó trendekről és a strukturálatlan adatokról beszélünk majd.

Addig is, ha kérdés merül fel a témában, forduljon hozzánk üzenetben!